Pomocy!
kamyk: Egzamin z fizy o 18 a ja nie wiem jak się robi takie zadania :
1) oblicz różnicę i iloczyn wektorowy i kąt między wektorami A i B ,C = A x B
A=(1,−2,0)
B=(0,6,3)
jaka jest długość wektora C?
2)oblicz iloczyn wektorowy C wektorów A=(1,2,0) B=(6,3,1)
obliczając iloczyn skalarny c*a udowodnij żę te dwa wektory są prostopadłe.
1)
iloczyn = C policzyłem z wyznacznika macierzy. wyszło (6,3,−6)
długość wektora C= 9
jak zorbić różnicę ?i kąt między wektorami ?(tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić pomocy !)
2)
lioczyn wektorowy C= (−2,1,9)
iloczyn sklarny C*A=(1,2,0)*(−2,1,9)=−2+2+0=0(jak to zapisać żeby było ładnie ?Jeśli iloczyn
skalarny dwóch wekotrów wynosi zero to kąt pomiędy tymi wektorami wynosi 90 stopni ? może być
coś takiego ?)
19 sty 13:32
kamyk: Mógłby ktoś spojrzeć chociaż na to co zorbiłem ?
19 sty 13:46
kamyk: ?
19 sty 15:07
Godzio: Już zerkam
19 sty 15:20
Godzio: C = (−6,
−3,6) −− środkowa wartość zmienia znak, pamiętaj o tym

Dł. C ok
A kąt między wektorami to o który Ci dokładnie chodzi ? Bo to się liczy z iloczynu skalarnego
19 sty 15:24
Godzio:
Taj patrzę, jak was uczyli ten iloczyn wektorowy, bo u mnie środkową współrzędną się zmieniało
19 sty 15:25
19 sty 15:27
Godzio:
C→ o A→ = (1,2,0) o (2,−1,−9) = 2 − 2 = 0
Komentarz taki jaki dałeś
19 sty 15:29
kamyk: Dzięki ten kąt już rozkminiłem ja robie to trochę szybciej i przepsując 2 wiersze do dołu tylko
że nie wiem dlaczego tam zmieniłeś ten znak przy 6 na −6

?
19 sty 15:38
Godzio: Bo źle liczyłeś ten wyznacznik
19 sty 15:39
Godzio: 1 −2 0
0 6 3
Pierwsza współrzędna to wyznacznik:
| −2 0 |
| 6 3 | = −6 − 0 = −6
Druga:
| 1 0 |
| 0 3 | = 3 (wpisujesz −3 bo znak się zmienia)
Trzecia:
| 1 −2 |
| 0 6 | = 6 − 0 = 6
19 sty 15:42
kamyk: liczyłem to tak : | i j k |
|1 −2 0 |
| 0 6 3 |
i j k
1 −2 0
=k*−2*0+0*6*i+3*j*1−(−6i+6k+0)= wyszło 6i+3j−6k
19 sty 15:45
Godzio:
No to na odwrót się liczy

z lewej na prawą liczby dodajesz
z prawej na lewą odejmujesz
19 sty 15:47
Godzio:
Zobacz link który wysłałem, on to dobrze tłumaczy, i się tego naucz, bo nie ma sensu się bawić
w macierz 3 x 3
19 sty 15:48
kamyk: tamten sposób też umiem

tym jest jakoś dal mnie szybciej ale jak widac nie zawsze szybko
jest dobrze dzięki za pomoc zbieram się na egzamin
19 sty 15:50
Ojciec chrzestny:
Oj synku,z takimi "wiadomościami " do 6 to tylko można zalać pałę.Nie klawo!
Piszesz duperele
19 sty 15:59