matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Figury na płaszczyźnie
k~:
Oblicz miarę kąta środkowego opartego na łuku okręgu, którego długość jest równa:
1
a)
długości okręgu
4
5
b)
długości okręgu
6
19 sty 12:59
ola:
a) 1/4* 360=90 b) 300*
19 sty 13:05
Jolanta:
α
L
ł
=
*2πr
360
0
5
L
ł
=
*2πr
6
5
α
2πr=
*2πr /:2πr
6
360
0
5
α
=
6
360
0
5*360
0
=6α /:6 5*60
0
=α α=300
0
19 sty 14:07