:P
ICSP: Zna ktoś sposób na znalezienie pierwiastków wielomianu stopnia V jeśli nie można go "ładnie"
rozłożyć?
18 sty 23:31
Godzio:
Masz zadanie, czy o tak pytasz ;> ?
18 sty 23:33
ICSP: tak z ciekawości

Obiło mi się o uszy że jest jakieś twierdzenie mówiące że nie da się dla wielomianu stopnia V
podać wzorów na jego pierwiastki.
18 sty 23:34
Eta:
Poczekaj na
Vax
18 sty 23:37
Godzio:
No ktoś to dowodził
18 sty 23:37
ICSP: Poczekam poczekam
18 sty 23:37
ICSP: Eta lub Godzio macie jakieś ciekawe zadanka z trygonometrii typu :
Oblicz wartość wyrażenia :
sin20 * sin 70 = ...?
18 sty 23:38
18 sty 23:39
Godzio: Tak, mam bardzo ciekawe,
Udowodnij, że:
3sinx < x(2 + cosx) dla x ∊ (0,∞)
18 sty 23:43
ICSP: ooo dziękuję
18 sty 23:43
ICSP: Godziu ty jak coś dowalisz xD
18 sty 23:50
Godzio:
Wkurza mnie to zadanie

Nie umiem go
18 sty 23:52
Eta:
18 sty 23:52
ICSP: i myślisz że ja je zrobię?
18 sty 23:53
Godzio:
Widzę, że
Jack przyszedł, próbowałeś to może zrobić jakoś ? (mam nadzieję, że zajrzysz
tutaj

)
18 sty 23:53
Godzio:
Myślę, że jest taka szansa
18 sty 23:55
ICSP: To pewnie ze studiów z granic czy z czegoś jeszcze

Ja jeszcze nie ten poziom niestety
18 sty 23:58
Godzio: No właśnie do końca nie wiadomo z czego
19 sty 00:01
ICSP: ...
19 sty 00:02
Vax: Do wielomianów 3 stopnia masz wzory Cardano, do 4 masz metodę Ferrariego, niestety do
wielomianów wyższych stopni nie ma i NIE ISTNIEJE (

) ogólna metoda rozwiązywania danych
równań, o czym mówi nam Twierdzenie Abela−Ruffiniego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Abela-Ruffiniego
19 sty 00:04
Vax: A dobra, już ktoś o tym pisał...
19 sty 00:05
ICSP: Może spróbujmy pozbyć się sinusa i cosinusa i wyrazić go za pomocą szeregów?
19 sty 00:07
ICSP: Dzięki Vax
19 sty 00:07
Trivial:
Godziu, to Twoje zadanko nadal aktualne?

3sinx < x(2+cosx)
22 sty 13:31
Godzio:
Tak, nadal aktualne
22 sty 13:33
Trivial: To zaraz zrobię.
22 sty 13:34
Godzio: Ok, chętnie zobaczę rozwiązanie
22 sty 13:36
Trivial:
3sinx < x(2+cosx)
←f(x)→
Porównamy tempo wzrostu f(x) z tempem wzrostu x.
| | cosx(2+cosx) + sinx*sinx | | 2cosx+1 | |
f'(x) = 3* |
| = 3* |
| . |
| | (2+cosx)2 | | (2+cosx)2 | |
Załóżmy, że x rośnie szybciej, czyli f'(x) < (x)'.
6cosx + 3 < 4 + 4cosx + cos
2x
cos
2x − 2cosx + 1 > 0
(cosx + 1) > 0 → OK dla każdego x!
Zatem x rośnie szybciej niż f(x).
Teraz zauważmy, że dla x
0 = 0 mamy f(x
0) = 0, czyli funkcje przyjmują taką samą wartość w
| | 3sinx | |
x0=0. Ale skoro x rośnie szybciej niż f(x) to nierówność |
| < x jest w |
| | 2+cosx | |
oczywisty sposób spełniona dla x>0, a zatem
3sinx < x(2+cosx), dla x>0.
22 sty 13:41
Trivial: (cosx+1)2 > 0 → OK
22 sty 13:44
Trivial: W sumie to nie tak zaraz dla każdego x. Pozostaje przypadek cosx=−1, ale można go rozważyć
osobno i też wyjdzie, że mamy zgodność.
22 sty 13:48
Godzio:
Naczy to trzeba było w przedziale od (0,∞)
22 sty 13:50
Godzio:
Kurde, szkoda, że na takie coś nie wpadłem, robiłem właśnie w ten sposób, że liczyłem pochodne
i pokazałem że w x
0 = 0 przyjmują tą samą wartość, ale coś pochodna mi nie wychodziła że jest
zawsze rosnąca
22 sty 13:51
AS:
Zad. 1
Przedstawić iloczyn sin3(x)*cos5(x) w postaci wielomianu względem funkcji
wielokrotności kąta x.
Zad.2
Obliczyć bez użycia tablic: tg20o*tg40o*tg60o*tg80o
Zad.3
Sprawdzić tożsamość
1 + cos(2α) + cos(4α) + cos(6α) = 4cos(α)*cos(2α)*cos(3α)
22 sty 14:02
Eta:
Witaj
AS
Jesteś leniwy? ..... trzeba było te zadania umieścić w odrębnym poście!
Nikt ich tutaj nie odnajdzie, a szkoda.... bo zadania ciekawe

Myślę,że wielu maturzystów mogłoby sobie nieco połamać głowę

Pozdrawiam
22 sty 14:46