A: Dla jakiej wartości parametru m prosta 2x - y + m = 0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB,
jeśli:
a) A(-2,0), B(0,-4) b) A(0,2), B(6,2)
1 maj 11:59
XPT: Wyznaczasz y z równania. Otrzymasz y=2x+m
a) A(-2,0), B(0,-4)
Punkt A leźy na osi OX, a punkt B na osi OY. Funkcja liniowa (prosta) ma ogólny wzór
y=ax+b.
Podstawiasz współrzędne punktów A i B do tego wzoru
dla b: -4=a*0+b czyli b=-4
dla A: 0=a*(-2)-4
4= a*(-2) / dzielimy obustronnie równanie przez (-2)
=a=-2
Istnieje zależność, że jeśli masz podaną współrzędną w postaci (0,y1) to b=y1, a gdy
współrzędne to (x1,0) to a=x1
Skoro już namy równanie prostej, na której leży odcinek AB (podstwiamy a i b do wzoru
y=ax+b i otrzymujemy y=-2x-4) to możemy porównać go z tą funcją z parametrem
Ponieważ AB nie jest cała prostą to jest warunek dla x.
x∈<-2,0>
Mamy dwa równania
y=2x+m
y=-2x-4
y=y więc 2x+m=-2x-4
m=-4x-4 po wyłaczeniu -4 przed nawias otrzymujemy
m=-4(x+1)
x∈<-2,0> więc wystarczy sprawdzić jakie wartości przyjmuje m dla skrajnych wartości x
(czyli dla x=-2 i dla x=0).
dla x=-2
m=-4(-2+1)
m=4
dla x=0
m=-4(0+1)
m=-4
Odpowiedź do podpunktu a:
Prosta 2x - y + m = 0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB dla m∈<-4,4>.
b)
należy zauważyć, że odcinek AB leźy na prostej stałej (można poznać po tym, że y się nie
zmienia) o wzorze y=2
Tym razem x∈<0,6>
znowu przyrównujemy 2 wzory
y=2
y=2x+m
2=2x+m
m=2-2x
znowu dla skrajnych wartości x (tym razem x=0 i x=6)
dla x=0
m=2-2*0
m=2
dla x=6
m=2-2*6
m=2-12
m=-10
Czyli m∈<-10,2>
Odpowiedź:
prosta 2x - y + m = 0 ma punkt wspólny z odcinkiem AB dla m∈<-10,2>.
1 maj 23:14