wielomiany
tn: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) prze trójmian P(x)=x
2+2x−8 jest równa −5x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+4
Może mi ktos wytłumaczyć to zagadnienie

?
18 sty 23:07
ICSP: x
2 + 2x − 8 = x
2 −2x +4x − 8 = x(x−2)+4(x−2) = (x+4)(x−2)
w(x) = q(x)*p(x) + r(x)
gdzie r(x) = −5x + 2
oraz p(x) = x
2 + 2x − 8 = (x+4)(x−2)
teraz wstawiam :
w(x) = [q(x)* (x+4)(x−2)] − 5x + 2
jak wiesz reszta z dzielenia przez dwumian x−a jest równa w(a)
czyli w(−4) = [g(x) * 0] −5*(−4) + 2 = 20 +2 = 22
Masz może odpowiedzi bo nie jestem pewien
18 sty 23:29
michał: x2 : ( x2 + 2x − 1 )
23 kwi 20:24
michał: dzielenie wielomianów
23 kwi 20:24