Prosze o wytlumaczenie. Trygonometria
Mati: Określ zbiór wartości funkcji
a) y=sin2x−5
b) y=tg2x+2
18 sty 22:52
Godzio:
a)
0 ≤ sin2x ≤ 1 ⇒ − 5 ≤ sin2x − 5 ≤ −4 ⇒ ZW = <−5,−4>
b)
ZWtg2x = <0,∞) zatem ZWtg2x + 2 = <2,∞)
18 sty 23:02
ZKS:
a) ZW = <−5 ; −4> ponieważ sin2x ma zbiór wartości od <0;1> i jak go opuścimy o 5 jednostek w
dół do dostaniesz zbiór wartości podany wyżej.
b) ZW = <2 ; ∞) ponieważ tgx ma zbiór wartości ℛ a tg2x ma od <0 ; ∞) i jak podniesiemy ten
wykres o 2 jednostki do góry to dostaniemy wyżej podany zbiór wartości.
a) −1 ≤ sinx ≤ 1 / 2
0 ≤ sin2x ≤ 1 / − 5
−5 ≤ sin2x ≤ 4
b) −∞ < tgx < ∞ / 2
0 ≤ tg2x < ∞ / + 2
2 ≤ tg2x + 2 < ∞
18 sty 23:07
Mati: A mam jeszcze takie pytanko czym rozni sie sin2x od zwyklego sin x ?
18 sty 23:07
ZKS:
Godzio już napisał 5 lat przede mną.
18 sty 23:08