Pomocy :(
>: !!!! POMOCY !!!! :<: jaka jest moc silnika samochodu o masie 1000 kg poruszającego się z prędkością 20
m/s.Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,2.
18 sty 22:34
Dusia: Chyba tak :
skoro porusza się ruchem jednostajnym to siły się równoważą czyli tarcie= sile ciągu silnika
F
T=F
c F
c − siła ciągu
F
N− siła nacisku F
N= m*g
F
T=f *F
N=0,2*1000kg*10m/s
2=2000N
P=W/t= (F*S)/t
a S/t =V więc
P=F*V= 2000N*20m/s=40000W
Chyba tak
18 sty 22:46
Dusia: Chociaż nie wiem czy nie kinetyczne się inaczej liczy
18 sty 22:49
>: !!!! POMOCY !!!! :<: dziękuje
18 sty 22:50