chemia
ja: Proszę o obliczenie zadania z chemii: Oblicz jaką objętość (1,2*105Pa, t=320K) zajmuje
dwutlenek węgla w wyniku całkowitego spalania 2 moli propanu. Napisz równanie reakcji
18 sty 22:09
Mateusz:
C
3H
8+5O
2→3CO
2+4H
2O
widzimy ze w reakcji 1 mola propanu otrzymamy 3 mole CO
2 to w wyniku reakcji 2 moli propanu z
tlenem otrzymamy ile moli CO
2? jak ti ustalisz wykorzystujesz rownanie Clapeyrona pv=nRT i
wyznaczasz V i podstawiasz dane czyli liczbe moli powstałego CO
2 za n za R uniwersalną stałą
gazową znaną z lekcji fizyki T−temperature p−ciśnienie
18 sty 22:21
ja: dzięki. I jeszcze jedno jak można

Oblicz natężenie prądu który popłynął przez AgNO3, jeśli w
t=3h na elektrodzie wydzieliło się m=48,3g Ag.
18 sty 22:51