Pomocy zadanie z 5 klasy nie mogę sobie poradzić ;(
Patryk: Znajdź niewiadomą x
a)x*
47=
911 wynik ma być x=1
1944
b)x :
613=
49 wynik x=
839
c)x:3
16=1
23 wynik x=5
518
jak podstawiam za x wynik to mi się zgadza ale nie wiem jak to robić
Kejt:
| | 4 | | 9 | | 7 | | 4 | |
a) x* |
| = |
| /* |
| (można też oczywiście podzielić przez |
| , ale pamiętajmy, |
| | 7 | | 11 | | 4 | | 7 | |
że dzielenie to mnożenie przez odwrotność

}
| | 6 | | 4 | | 6 | |
b) x : |
| = |
| /* |
| |
| | 13 | | 9 | | 13 | |
następne Twoje, mam nadzieję, że sobie poradzisz, ale jakby co to pytaj

będę jeszcze przez
jakieś 0,5 godziny..