wykres funkcji
Problematyczny: f(x) = |x−2|x2−4 mam narysować wykres tej funkcji. Czy jest to funkcja homograficzna?
Jeśli nie to jaka? Proszę o pomoc, z góry dzięki!
18 sty 21:54
Aga:
D=R−{−2,2}
| | x−2 | | x−2 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| gdy x−2>0 |
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
| | −(x−2) | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| , gdy x−2<0 i x≠−2 |
| | (x−2)(x+2) | | x+2 | |
18 sty 22:01
krystek: | | Ix−2I | | x−2 | |
y= |
| i teraz dla x≥2 masz y= |
| =.. |
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
dla x<2...
i będa to wymierne
18 sty 22:02