matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
...:
rozwali ktoś taką całke :
x
∫
dx
(x
2
−3)
2
18 sty 21:53
ZKS:
x
2
= t
1
xdx =
dt
2
1
dt
1
1
1
1
∫
= −
+ C = −
+ C = −
+ C
2
(t − 3)
2
2
u
2(t − 3)
2(x
2
− 3)
t − 3 = u dt = du
18 sty 22:06