Wyłącz wspólny czynnik przed nawias:
Magda: x3 − x2 − x −1 =
18 sty 21:40
Eta:
Sprawdź czy wszystkie znaki dobrze przepisałaś ?
18 sty 22:27
Magda: Tak napisałam... I dowiedziałam się rozwiązania, ale go nie rozumiem..
x2(x−1)−1*(x−1)=(x−1)*(x2−1) [tego nie rozumiem]
18 sty 22:37
Kejt: z tego wychodzi: x3−x2−x +1...
18 sty 22:38
Magda: i potem jest
= (x−1)*(x2−12) = (x−1) * (x−1) * (x+1)
18 sty 22:38
Basiek: x2(x−1)−1(x+1)=.....
18 sty 22:39
Magda: a tam na górze w tym co napisałam nie powinno być: (x−1)*(x3−1) ?
18 sty 22:46
Kejt: nie. nadal uważasz, że dobrze to przepisałaś? bo z rozwiązania wynika co innego..
18 sty 22:47
Magda: źle przepisałam... Ale w takim razie nie wiem co ma być po x2(x−1)−1(x+1)=...... ?
18 sty 22:50
Kejt: no właśnie tak to wygląda jeśli jest tak jak przepisałaś.. ale jeśli nie, to tak jak Ty
napisałaś w rozwiązaniu..czego tam nie rozumiesz?
18 sty 22:51
Magda: ahaa... i tam już dalej wyniku nie można obliczyć.. ok to już rozumiem
18 sty 22:56