Wskaż nierówność którą opisuje zbiór:
Qmi: Wskaż nierówność którą opisuje zbiór:
(−∞,−2> u <12,+∞)
Jak znaleźć tą nierówność?
18 sty 21:12
al:
(x+2)(x−12)≥0
18 sty 21:16
Piotrek: x1 = −2
x2 = 12
a(x−x1)(x−x2) ≥ 0
18 sty 21:17
Qmi: Tu chodzi o wartości bezwzględne
Mam wartość |x−5|≥7
Ale jak do tego dojść skoro mam tylko to co napisałem wyżej
18 sty 21:19
ZKS:
x
2 − 10x − 24 ≥ 0
x
2 − 10x + 25 − 49 ≥ 0
(x − 5)
2 ≥ 49 /
√
|x − 5| ≥ 7
lub
|x − a| = b
b = a − x
1 = x
2 − a (x
1 < x
2)
18 sty 21:28
krystek:

Ix−5I≥7
18 sty 21:36
krystek: szukasz środka przedziału między −2 a 12 tj 14 jednostek ,czyli środek to 7 jednostek i teraz
odliczasz od12 to będzie 5 a od −2 tez 5
Korzystamy z def geometrycznej wartości bezwzględnej!
Ix−0I>5 szukamy liczb odległych od zera o więcej niż 5 jednostek
Ix−0I<5 ...... .......o mniej niz 5 jednostek
18 sty 21:41
Qmi: @ZKS
Skąd wziąłeś te wszystkie liczby ?
18 sty 21:43
Qmi: @ krystek od −2 do 7 nie jest 5 jednostek
18 sty 21:45
krystek: mówimy do 5 jest 7 jednostek połowa odległości między −2 a 12 jest 5 stad
Ix−5i≥7 bo tyle ma wynosić odległośc
18 sty 21:48