równanie wielomianowe w zadaniu z ciągami - 2 liceum
eustachyfilozof: an = n9 − 6n2 − 9n = 0
Nie wiem jak to rozwiązac, gdyby ktos pomógł byłbym bardzo wdzieczny. Sam nie mam pomysłu
oprócz wyłączenia n przed nawias ale nie wiem co dalej.
18 sty 21:01
ICSP: na pewno dobrze przepisane?
Oraz czy taka była początkowa treść zadania?
18 sty 21:03
krystek: a jaka treśc była?
18 sty 21:04
ICSP: ale nawet jeśli :
n9 − 6n2 − 9n = 0 ⇔ n = 0 v n8 − 6n − 9 = 0
n8 − 6n − 9 = 0
wiemy że
n musi należeć do naturalnych oraz aby było pierwiastkiem musi być dzielnikiem wyrazu wolnego.
czyli mamy : 1,3,9
podstawiając odpowiednio nigdy nie otrzymamy 0 ⇒ nie istnieje takie n ∊N aby n9 − 6n2 − 9n
było równe 0
18 sty 21:05
eustachyfilozof: Zadanie brzmi dokładnie tak:
Które wyrazu ciągu an są większe od liczby x0, gdy:
an = n9 − 6n2 − 9n + 27 , x0 = −27
Masz jakis pomysł na to? Ja kminie nad tym juz dłuższą chwile i nie mam zielonego pojecia.
18 sty 21:06
eustachyfilozof: Dodam ze odpowiedz to : (1,2,4,5)
18 sty 21:09
ICSP: an > −27
n9 − 6n2 − 9n + 27> −27
n9 − 6n2 − 9n + 54 > 0
podstawiając odpowiednie wartości :
1 − 6 − 9 + 54 > 0 prawda
jeżeli podstawie za 2 pierwsza liczba zrobi się okropnie duża więc też będzie prawdą.
analogicznie
za n = 3, n = 4, n =5 ,n = ..
pierwsza część będzie się robiła nieprawdopodobnie duża. Tak więc odp. Wszystkie wyrazy ciągu.
18 sty 21:09
krystek: n2(n7−6)−9((n−6)>0
I z tego zapisu wynikałoby ,że winno być n3 a nie n9 "kiedys "do zbiorów były erraty.
18 sty 21:17
eustachyfilozof: Hmm wiec jesli jestes pewien swojej odpowiedzi to mam błąd w odpowiedziach w zbiorze, co w
sumie czesto sie zdarza i jest prawdopodobne

Dzieki za pomoc, odwdzieczam sie fajnymi cyckami.
http://www.topnews.in/files/Kendra-Wilkinson5.jpg
18 sty 21:20
krystek: Dziecko kochane − pokaz swojemu koledze lub koleżance! Wystarczy "dziękuję"!
Nie jestem −mysle ,że tak winno być.
18 sty 21:24
eustachyfilozof: Spoko, nie unoś sie, a więc dziękuje jeszcze raz, tym razem bez cycków.
18 sty 21:25