:P
pomocy :): W dniu urodzin Oli jej rodzice postanowili wpłacać każdego roku 500zł na konto, którego
oprocentowanie wynosi 2,5%. Oblicz jaką kwotą będzie dysponowała Ola po ukończeniu studiów,
przy założeniu, że edukację zakończy w wieku 24 lat.
Jak to można obliczyć w jak najkrótszy sposób

pomocy
18 sty 20:36
pomocy :): pomoże ktoś
18 sty 20:43
Aga: oszczędzali przez 6 lat
K6=500(1,025)6
18 sty 21:53
ejendi:
suma postępu geometrycznego
a1=500 zł
q=1,025
n=24
| | 500*(1,025n−1) | |
Sn= |
| |
| | 1,025−1 | |
Sn=16174,52 zł
18 sty 22:31