proszę o pomoc :)
monika: W dniu urodzin Karola jego dziadkowie postanowili wpłacać co roku na konto po 1000zł. Oblicz,
jaką kwotą bedzie dysponował osiemnastoletni Karol, jeśli oprocentowanie będzie wynosić 3%.
18 sty 20:32
Piotrek: To są na pewno wszystkie dane w zadaniu?
18 sty 20:37
pomocy :): no własnie wszystkie

i zupełnie nie wiem jak sie do tego mam zabrać
18 sty 20:40
monika: dasz radę coś wymyślić?
18 sty 20:44
Piotrek: mam pomysł ale to zabawy jest troche
18 sty 20:49
Basiek: rok pierwszy: 1000
drugi : 0,03*1000+1000= 1000(0,03+1)= 1,03*1000
trzeci: 0,03(1,03*1000)=....
Tu się jakiś ciąg utworzy, gdzie ilość n lat jest równa 17 bodajże.

Szukaj zależności
18 sty 20:53
Aga: n=18
Kapitał po 18 latach
K18=1000*(1,03)18
18 sty 22:04