Udowodnij nierówność
santic: | | n+1 | |
Udowodnij nierówność n!<( |
| )n przy n>2 |
| | 2 | |
18 sty 20:22
Arvir: hm... ja osobiście ratując się podstawił bym za n liczbę jakąś i tak z 2/3 przykłady

najpierw bym podstawił 3 potem 5 i na koniec 8
18 sty 20:24
santic: A mógłbym Cie prosić o rozwiązanie?
18 sty 20:27
Arvir: 8!=1*2*3*4*5*6*7*8=4*120*56=26880
9*9*9*9*9*9*9*9=81*81*81*81=43046721
2*2*2*2*2*2*2*2=16*16=256
43046721/256=168151,2539
i inne tak samo
18 sty 20:29
santic: Dziękuje
18 sty 20:31
Vax: Arvir A co z resztą możliwości? Będzie ich nieskończenie wiele.. Prawidłowe rozwiązanie:
Z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną mamy: (nierówność ostra, bo równość w
danej nierówności zajdzie wtw gdy 1=2=...=n co jest oczywiście sprzeczne)
| n+1 | | 1+2+...+n | |
| = |
| > n√1*2*..*n = n√n! |
| 2 | | n | |
Podnosząc stronami do potęgi n dostajemy tezę.
18 sty 20:36