zadanie
kaku: Korek o gęstości 250 kg/m3 pływa częściowo zanurzony w wodzie. Oblicz, jaka część objętości
korka jest zanurzona w wodzie. Gęstość wody wynosi 1000 kg/m3
18 sty 20:17
ejendi:
h−zanurzenie korka
P−przekrój na linii zanurzenia
Vk=P*H objętość korka
Vw=P*h objętość wody wypartej przez korek
W=Vw*dw*g=P*h*dw*g siła wyporu
G=Vk*dk*g=P*H*dk*g ciężar korka
W=G
| h | | dk | | 250 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| H | | dw | | 1000 | | 4 | |
były dwie liczby, to co miało wyjść

!
18 sty 23:27