Punkty A = (-3,-5) B = (4,-1) C = (-2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramienne
Sławek.: Punkty A = (−3,−5) B = (4,−1) C = (−2,3) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Podstawa
tego trójkąta ma długosć.
Jak to policzyć? ;>
Pozdrawiam!
18 sty 19:50
Arvir: Zaznacz te pkt na osi i połącz w trójkąt, następnie oblicz długość każdego boku z tw.
pitagorasa (nie wiem jak się to pisze poprawnie)
18 sty 19:53
Arvir: a zapomniałem te dwa boki które są równe to te ramiona równe więc podstawa to ten 3
18 sty 19:53
Sławek.: właśnie o to chodzi, że muszę rozwiązać to nie graficznie a obliczeniami
18 sty 19:54
Arvir: no tak graficznie tylko sobie pomagasz wzrokowo

czyli
|ab|=x
7*7+4*4=x*x
x*x= 49+16=65
x=pierwiastek z 65
|cb|=y
y*y=4*4+6*6
tu ewidentnie widzimy że wynik bedzie inny
y*y=16+36=50
y=pierwiastek z 50
|bc|=z
z*z=8*8+1*1
z*z=64+1
z=pierwiastek z 65
18 sty 20:01
Arvir: satysfakcjonują mnie odp czy dobrze rozwiązałem zadanie

więc proszę o odp
18 sty 20:05
Arvir: nie ma za co

jak umiesz prosić to naucz się dziękować

pozdro...
18 sty 20:11