Dane są punkty A = (1,1), B = (3,4). Współczynnik kierunkowy symetralnej odcinka
Sławek.: Dane są punkty A = (1,1), B = (3,4). Współczynnik kierunkowy symetralnej odcinka AB jest
równy?
Jak to policzyć?
Robię układ równań z obiema prostymi, pod które podstawiam powyższe punkty.
i wychodzi mi współczynnik a = 3/2, jednak nie jest to prawidłowa odpowiedź.
Co robię nie tak?
Pozdrawiam!
18 sty 19:41
Arvir: z tego co pamiętam to zaznacz te dwa pkt na osi od nich robisz proste do pkt. (0,0)

masz
dwie proste mi wyszedł wynik (4,5)
18 sty 19:48
Arvir: odp. czy dobry wynik mi wyszedł z resztą nie wiem czy dobrze to odebrałem zadanie
18 sty 19:50
Sławek.: wynik ma być −2/3
18 sty 19:51
dero2005:
| | yB−yA | | 4−1 | | 3 | |
a = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 3−1 | | 2 | |
a
s*a = −1
18 sty 19:52
Sławek.: rozumiem

No tak, bo symetralna jest prostopadła do tego odcinka, prawda?
18 sty 19:53
dero2005: prawda
18 sty 19:53
krystek: y=ax+b
1=1a+b
4=3a+b
_______
| | 3 | | 2 | |
a= |
| a prostopadłej a2=− |
| |
| | 2 | | 3 | |
I miałeś dobrze prostej AB
18 sty 19:59