Sprawdzian
Ja: Mam to rozwiązania kilka zadań pomógłby ktoś ?
1. Obw trojkata wynosi 34 cm. Pierwszy bok jest o 4 cm dłuzszy od trzeciego a drugi o 3 cm
krotszy od trzeciego.Znajdz boki tego trojkata.
2. Suma 2 liczb wynosi 20.Jezeli pierwsza z tych liczb ziekszymy o 50% to ich suma sie nie
zmieni. Znajdz te liczby.
18 sty 19:23
ICSP: 1.
a − trzeci bok
a+4 − pierwszy
a−3 − drugi
a+4+a+a−3 = 34
dalej mi się nie chce. Policz a później wstaw i policz długości boków
2. Drugie jest fajne

Oczywiście te liczby to 0 oraz 20. 0 jest pierwszą a 20 drugą.
18 sty 19:26
dero2005:
a, b , c
a = c + 4
b = c − 3
a + b + c = 34
c + 4 + c − 3 + c = 34
3c = 33
c = 11
b = 11 − 3 = 8
a = 11 + 4 = 15
18 sty 19:29
Ja: Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd się wzięło 3c=33 ?
18 sty 19:34
Arvir: 1) x+4+x+3+x=34
3x=34−7
3x=27 /:3
x=9
2) a+b=20
1,5*a+b=20 pomnożyłem przez 1,5 bo mam ja zwiększyć o połowę
a=20−b
1,5(20−b)+b=20
30−1,5b+b=20
−0,5b=−10 /*(−2)
b=20
a=20−b −−−−−−−−−−> a=20−20 −−−−−−−−> a=0
Wynik ostateczny:
a=0
b=20
B. łatwe zadanie wynik jest znany po samym przeczytaniu textu

pozdrawiam
18 sty 19:34
Arvir: a,b to są te dwie niewiadome liczby
x to jest ten bok 3 pierwszy jest o 4 dłuższy od 3 wiec x+4 a drugi o 3 czyli x+3
18 sty 19:36
Arvir: tak wg. do jakiej klasy chodzisz? gimnazjum?

18 sty 19:36
Piotrek: Bo masz
c + 4 + c − 3 + c = 34
dodajesz "c" to masz 3c
4−3 = 1
przerzucasz na drugą stronę to masz
34−1 = 33
dlatego
3c = 33
18 sty 19:37
Piotrek: Arvir, błąd masz.
18 sty 19:38