matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Zdesperowna:(:
Oblicz: Proszę o pomoc
a)log0,125 0,5 (0,125 powinno być małe− nie umiem zapisać) b)log0,16 0,064(0,16 powinno być małe) c)log0,0016 5(0,0016 powinno być małe)
18 sty 19:13
krystek:
log
0,125
0,5=x ⇔ (0,125)
x
=0,5
1
1
(
)
x
=
8
2
18 sty 19:16
krystek:
lub(0,5)
3x
=0,5
18 sty 19:17
krystek:
3x=1
1
x=
3
18 sty 19:22