Znajdz punkt
Problematyczny: Znajdź punkt, który jest obrazem punktu A = (2, −1) w symetrii wzgledem prostej o równaniu x −
2y + 1 = 0.
Wyznaczyłem wzór prostej prostopadłej do tej prostej, wyszedł y =−
x2 −
12
Wyznaczyłem punkt przecięcia się obu prostych wyszedł x =
85 y =
95
| | 8 | |
I ze wzoru na srodek odcinka 2 + XA'2 = |
| , YA' wyszło 235 |
| | 5 | |
W którym miejscu popełniłem błąd? Wiem, że zadanie jest źle rozwiązane, jednak nie mam do niego
odpowiedzi... Proszę o pomoc!
ejendi:
był błąd
y+1=−2(x−2) przez A(2,−1)
x=1, y=1 przecięcie
obraz punktu A(2,−1) ma współrzędne