dowód z logarytmami
Magda : Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego dowodu:
wykaż, że logab + logac = logab*c
18 sty 19:08
fff: jeżeli a jest takie same w obydwu logarytmach to tylko mnoży się liczbę logarytmowaną (czy
jakoś tak) np. log
2 8 + log
2 4 = log
2 8*4
chyba tak to będzie
18 sty 19:15
ICSP: loga b + loga c = loga b*c
aloga b + loga c = bc
przypomnę twierdzenie :
ax +y = ax * ay i z tego twierdzenia idziemy dalej
aloga b * aloga c = bc
b *c = bc
c.n.u.
18 sty 19:18
ICSP: Oczywiście prze odpowiednich założeniach które są oczywiste i już sama sobie wypiszesz
18 sty 19:22
Arvir: ja osobiście nie lubię kuć wzorów wiec robię to różnymi innymi drogami, i zrobił bym to tak
jak: fff
bo podstawa logarytmu jest taka sama więc nie ma znaczenia jakie liczby damy to zawsze bedziemy
mieć po obu stronach "=" tą samą liczbę
18 sty 19:42
Magda : dzięki wielkie
18 sty 19:46