Rozwiąż równanie z wartościami bezwzględnymi
Qmi: Rozwiąż równanie: x−|x+5|=1
Wydaje się łatwe, ale chce aby ktoś to zrobił i abym miał pewność
1) x−|x+5|=1
18 sty 18:51
Qmi: ~ odświeżam
18 sty 19:15
Piotrek: 1) −5=1 sprz.
2) x= −2
18 sty 19:21
Qmi: Możesz mi pokazać jak zrobiłeś to 2?
18 sty 19:43
Piotrek: x−(−x−5) = 1
2x = −4
x = −2
ale
x+5 <0 <==> x<−5
Nie ma rozwiązań
18 sty 19:47
Qmi: skąd Ci się wzięły minusy w nawiasie ?
18 sty 19:59
Piotrek: dwa przypadki masz
x+5≥0 i x< 0
x−(x+5)=1 i x−(−x−5)=1
18 sty 20:09
Tragos: x−5 < 0
18 sty 20:13
Piotrek: no tak, tak
18 sty 20:18
Qmi: A to nie jest tak jak z tymi wykresami z wartościami bezwzględnymi że zmienia się tylko znak na
ujemny po znaku równości ?
18 sty 22:02
Aga: Dlax<−5
Ix+5I=−(x+5)=−x−5
x+x+5=1
2x=−4
x=−2
18 sty 22:08