Prosta prostopadła do prostej 5x-2y-3 = 0 i przechodzącej przez punkt o współrzę
Sławek.: Mam takie zadanko.
Prosta prostopadła do prostej 5x−2y−3 = 0 i przechodzącej przez punkt o współrzędnych (−3,2) ma
równanie.
a) y = −2/5x + 1/5
b) 2x + 5y −4 = 0
c) y = −2/5x + 4/5
d) 5x − 2y −4 = 0
Wyliczyłem najpierw współczynnik, wyszedł mi −2/5. Potem podstawiłem pod wzór ogólny punkt i
wyszło mi b = 4/5
Więc wg. tego co obliczyłem poprawna odpowiedzią jest odpowiedź C. Jednak, w odpowiedziach jest
napisane, że prawidłową odpowiedzią jest odpowiedź, B.
Dlaczego?

Przecież jak odpowiedź B sprowadzimy do postaci ogólnej to dostaniemy to samo co w
C