????
kila: W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB tak
że D należy do BC i E należy do AC. Długość tego odcinka jest równa długości przyprostokątnej
AC, kąt przeciwległy tej przyprostokątnej ma miarę alfa. Oblicz stosunek pola trójkąta DEC do
pola trójkąta ABC.
18 sty 18:31
kila: proszę pomóżcie
18 sty 21:03
Eta:
| | |BC| | |
w ΔCAB |
| = ctgα ⇒ |BC|= x*ctgα |
| | x | |
| | 1 | | x2*ctgα | |
P(ΔABC)= |
| *x*|BC|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | |DC| | |
w ΔDEC |
| = cosα ⇒ |DC|=x*cosα |
| | x | |
| | 1 | | x2*cosα*sinα | |
P(ΔDEC)= |
| *x*|CD|*sinα = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | PΔDEC | | x2*cosα*sinα | |
to: |
| = |
| = ........ = sin2α |
| | PΔABC | | x2*ctgα | |
18 sty 21:51