rozszerzenie, ciągi+logarytmy
california-: | | 1 | |
Liczby |
| +log4x3, 1+log4x, log4√x dla pewnej rzeczywistej wartości x są trzema |
| | 2 | |
kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. wyznacz x i czterdziesty
pierwszy wyraz ciągu.
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm ⇒ 2b= a+c
założenie: x>0
| | 1 | | 1 | |
2(1+log4x)= |
| +3log4x + |
| log4x |
| | 2 | | 2 | |
i podstaw za log
4x= t
dokończ ............
| | 1 | | 1 | |
otrzymasz x= 4 i ciąg : 3 |
| , 2, |
| a1=.... r=.... |
| | 2 | | 2 | |
a
41= a
1+40r=.....