XPT: Nie istnieje taki ostrosłup.
[Teraz nastąpi mój wywód pseudo-filozoficzny. Nie musisz tego czytać jeśli nei chcesz bo
informacja, ze ten ostrosłup nie istnieje i jest bład w zadaniu powinna CI wystarczyć

]
Kąty między krawędzią a płaszczyzna podstawy są poprowadzone wzdłuż wysokości trójkąta w
podstawie.
990
W takim przypadku, jeśli narysujemy przykładowy rysunek i oznaczymy kąty 60
o przy
krawędziach stykających się z przeciwprostokątną to kąt między płaszczyzną podstawy
musiałby wynosić 90{o} i byłby wysokością tego ostrosłupa.
Ale taki ostrosłup nadal by nie istniał, ponieważ ściany boczne, których jedną z krawędzi
byłaby wysokość ostrosłupa byłyby połowami trójkątów równobocznych. Wszystko byłoby OK.
ale dla jednego z tych trójkątów a=16*2 a dla drugiego a=12*2 więc wyznaczając wysokość
z wzoru
h=a
√3 /2 otrzymalibyśmy
h=32
√3/2 oraz h=24
√3 /2
przyrównoując h do h (bo to to samo h powinno być) otrzymamy:
32
√3 / 2 = 24
√3 /2 //mnożymy obustronnie razy 2
32
√3= 24
√3 //dzielimy przez
√3
32=24 //i otrzymujemy sprzeczność