pilne
mixek: Napisz równanie ogólne prostej l przechodzacej przez punkty A oraz B, gdy:
A=(3,7) B=(3,
√14)
AB: y−7=
√14−73−3(x−3)wtedy i tylko wtedy y−7=0
GDZie tu mam błąd
18 sty 18:22
Artur z miasta Neptuna: bo to jest prosta x = 3
18 sty 18:24
Artur z miasta Neptuna: masz ... 'x' się nie zmienia = jest to "prosta pionowa"
18 sty 18:25
kylo1303: Ty tutaj stosujesz gotowe wzory ktorych nie pamietam (i nie bede sobie przypominal). Ja zawsze
robilem z uklady rownan:
y=ax+b
7=3a+b
√14=3a+b
7−√14=0
Sa 2 mozliwosci:
1. Prosta ta ma postac x=3
2. Cos moze byc zle z przykladem.
18 sty 18:25
Artur z miasta Neptuna: a gdzie błąd popełniłeś? a co zrobiłeś z ułamkiem w którym mianownik = 0 ?
18 sty 18:26
mixek: myślałem, ze ulamek =0
18 sty 18:41