III technikum
Magda: Mam prośbę, nie umiem rozwiązać zadania a to już na jutro
W wyniku obrotu prostokąta o bokach długości a i 2a wokół osi zawierającej jeden z tych boków
otrzymano walec. Oblicz pole jego : a) powierzchni bocznej b) podstaw c) powierzchni
całkowitej
18 sty 18:17
kylo1303: Masz 2 mozliwosci, w zaleznosci ktory bok wybierzesz do obrotu.
1. Promien podstawy wynosi 2a, a wysokosc walca a
2. promien wynosi a, a wysokosc 2a
Majac promien i wysokosc powinnas sobie poradzic z obliczeniem pola.
18 sty 18:21
Eta:

1/ przypadek oś obrotu zawierająca bok dł. 2a to: r=a H= 2a
podstaw do wzorów na: P
b=... P
p=..... P
c= ....
18 sty 18:24
Eta:
18 sty 18:27
Magda: Czyli wyjdą dwie różne odpowiedzi a który wybrać żeby podstawić ?
18 sty 18:32
Magda: Tzn, którą najlepiej wybrać ?
18 sty 18:32
kylo1303: Nie ma ktora wybrac, musisz policzyc oba przypadki. Czyli odpowiedz bedzie sie "rozbijala" na
dwa, w zaleznosci od osi obrotu.
18 sty 18:35
Magda: Czyli pole powierzchni bocznej wyjdzie 4a2 π ?
Chociaż dobrze to rozumiem ?
18 sty 18:41
kylo1303: Tak. Pole boczne jesli sie nie myle bedzie identyczne w obu przypadkach, rozne beda pola
podstaw.
18 sty 18:45
Magda: super dzięki bardzo za pomoc
18 sty 18:47
Magda: Mi wyszlo Pb=4πa2 Pp=πa2 Pc=8πa4 dobrze to bedzie ?
18 sty 19:00