rozwiąz nierówność
sabina: rozwiąż nierówność x4 <8x
18 sty 18:01
Artur z miasta Neptuna: x4 − 8x <0
x(x3−8) <0
x(x−2)(x2+2x+4)<0
x(x−2)(x+2)2<0
i szkicujesz wielomian (poczynając od prawej ... od 'góry')
18 sty 18:03
Krzysiek: Artur,
x2 +2x+4 ≠(x+2)2
18 sty 18:07
Kejt:
x4<8x
x4−8x<0
x(x3−8)<0
x(x−2)(x2+8x+64)<0
x=0 v x=2
x∊(0;2)
18 sty 18:09
Artur z miasta Neptuna: fakt ... sorki ... już przestaję myśleć
18 sty 18:15
bart: ludzie!
x4−8x<0
x(x3−23)<0
x(x−2)(x2+2x+4)<0
Artur dobrze to rozpisal..
18 sty 18:18
bart: no tylko pozniej dopiero sie pomylil z tym kwadratem
18 sty 18:18
Artur z miasta Neptuna: bart ... ale później zwinąłem nieprawidłowo
18 sty 18:30
Kejt: ups..kompromitacja..
18 sty 18:30
Kejt: −4(x+2) ≥ 10−8x
6 cze 12:33
Kejt: wie ktos?
6 cze 12:33
ICSP: wie.
−4x − 8 ≥ 10 − 8x
−4x + 8x ≥ 10 + 8
4x ≥ 18
6 cze 12:52
Kejt: mam podróbkę?
6 cze 13:33
ICSP:
6 cze 13:37
PW: Stwierdziwszy, że dla x≤0 nierówność jest zdaniem fałszywym (bo lewa strona nieujemna, a prawa
niedodatnia) można było ograniczyć poszukiwania do x∊(0,∞), a dla takich x nierówność jest
równoważna następującej:
x3<8, x∊(0,∞),
którą rozwiązujemy z uśmiechem na gębie.
6 cze 14:00
iwa: x4−x2+24≥12(x2−1)
12 mar 18:39
David: x4−8x2≤0
9 mar 12:51
David: X4−8x2≤0
9 mar 12:52
wredulus_pospolitus:
x
2(x
2−8) ≤ 0
x
2(x − cos)(x + cos) ≤ 0
czy będzie to 'coś'

Następnie metoda wężyka i po sprawie
9 mar 13:31
Jolanta: a2−b2=(a−b)(a+b)
x2(x2−8)≤0
x2(x−√8)(x+√8)≤0
x2(x−2√2)(x+2√2)≤0
miejsca zerowe x=0 x=2√2 x=−2√2
zaznaczamy miejsca zerowe na osi, x4 to najwyzsza potega ,jest na plusie czyli zaczynamy
rysowac od prawej strony z góry
To co jest nad osią nie interesuje nas
x∊(−∞;−2√2] v[0;2√2]
9 mar 22:22
.:
Emmmm what? Jolus − − − x=0 jest podwójnym pierwiastkiem
9 mar 23:56
Jolanta: Oj faktycznie x jest podwójnym pierwiastkiem czyli wykres nie przechodzi przez x= 0 tylko
odbija się
x∊[−2✓2 ;2✓2]
10 mar 00:20
modliszka: skad macie jakies pierwiastki z 2? to nie wystarczy podzielic przez x i mamy ze x od 0 do 2?
10 mar 00:31
modliszka: A dobra, to juz jest inne zadanie rozwiązywane, myslalam ze wy o tym pierwszym
10 mar 00:32
.:
Modliszka − − − ke

Po pierwsze jakie dzielenie przez x
| | x2 − 8 | |
A pod drugie od kiedy |
| = x−2 |
| | x | |
10 mar 00:33
modliszka: Mi chodzi o to zadanie z samego początku: x jest dodatni, dzielisz przez x, masz obustronnie
x3 < 8 i dostajesz że x ∊(0, 2)
10 mar 00:51
.:
Przepraszam ale co oznacza 'x jest dodatni'

Trzeba to u argumentować zanim cokolwiek się
zrobi.
Podejrzewam, że wiem o co Ci chodzi, ale to na dobrą sprawę nic nie zmienia do nadal zadanie
zajmuje taka sama liczbę linijek
10 mar 10:59
modliszka: Ale ja tutaj nie pisze rozwiązania, bo już wszyscy je znamy więc nie ma potrzeby powtarzania.
Chciałam tylko wyjaśnić, że nie chodzi mi o to zadanie Iwy czy tam Dawida tylko to z
początku
10 mar 11:36
Jolanta: 18 stycznia o 18.10 Kejt rozwiazala
10 mar 17:10