Wykaż że:
Qmi: √18−8√2 − √6−4√2 = 2
Klasa 1 Technikum
18 sty 17:48
Krzysiek: 18−8√2=(4−√2)2
18 sty 17:49
Qmi: Ale jak to zrobiłeś? Co stało się z tym 2−gim pierwiastkiem?
18 sty 17:50
Qmi: Jak to liczyłem to
18−8√2=(4−√2)2
18−8√2=16−2*(4√2)−2
18−8√2=16−16−2
18−8√2=−2
18 sty 17:54
Qmi: ~ odświeżam
18 sty 18:04
Krzysiek: napisałem równość...
(4−√2)2 =16−8√2+2 =18−8√2
i to jest tylko ta cześć pod tym pierwszym pierwiastkiem "zwinięta" do wzoru,
"zwiń" 6−4√2 do wzoru
i potem skorzystaj z tego, że:
√a2 =|a|
18 sty 18:05
Qmi: To ma być tak? Czy te dwa działania powinny być pod pierwiastkiem ? i wtedy zrobić z tego
wartość bezwzględną
(4−√2)2 − (2−√2)2 = 2
18 sty 18:13
Artur z miasta Neptuna:
√18−8√2−√6−4√2 = 2
18−8√2−(6−4√2) = 2(√18−8√2+√6−4√2)
12 − 4√2 = 2(√18−8√2+√6−4√2)
6 − 2√2 = √18−8√2+√6−4√2) //2
36 − 24√2 + 8 = 18−8√2+6−4√2 + 2*√18−8√2*√6−4√2
10 − 6√2 = √(18−8√2)(6−4√2) //2
100 − 120√2 + 72 = (18−8√2)(6−4√2)
172 − 120√2 = 108 − 120√2 + 64
L = P
18 sty 18:14
Krzysiek: tak tylko zamiast do potęgi drugiej to moduł powinien być
18 sty 18:15
Magda: Mam prośbę, nie umiem rozwiązać zadania a to już na jutro
W wyniku obrotu prostokąta o bokach długości a i 2a wokół osi zawierającej jeden z tych boków
otrzymano walec. Oblicz pole jego : a) powierzchni bocznej b) podstaw c) powierzchni
całkowitej
18 sty 18:16
Qmi: @ Magda
napisz swój temat
@ Artur
Skąd Ci się wziął ten (√18−8√2+√6−4√2) po prawej stronie tak od razu ?
@Krzysiek
Tak czyli tak jak napisałem − (4−√2)2 − (2−√2)2 = 2 // Bo w poście wyżej zadałem dwa
pytania
Moduł , tzn. co ?
18 sty 18:20
Krzysiek: te potęgi powinny być pod pierwiastkiem, i korzystając z tego co wyżej napisałem odnoście
moduły (wartości bezwzględnej)
po lewej stronie masz:
|4−√2|−|2−√2| =4−√2−2+√2 =2 czyli to co po prawej
18 sty 18:22
Artur z miasta Neptuna: @Qmi
mnożę obustronnie przez √.... + √.... −−−− wzór skróconego mnożenia: (a−b)(a+b) = a2 − b2
18 sty 18:23
Qmi: Dziękuje za pomoc
18 sty 18:31
Piotrek: 36 − 24√2 + 8 = 18−8√2+6−4√2 + 2*√18−8√2*√6−4√2
skąd się wzięło (2*√18−8√2*√6−4√2)
18 sty 19:06