Proszę o pomoc!
Marlena: 1. Wzór ogólny ciągu ( an ) ma postać an = ( − 1 )
n, dla n należącego do N. Zatem ciąg ten
jest:
a) arytmetyczny
b) geometryczny
c) malejący
d) rosnący
Odpowiedź to a). Ktoś wytłumaczy dlaczego?
2. Kąt α jest ostry i tgα = 3. Wobec tego:
a) sinα = 3 i cosα = 1
b) cosα =
13
c) cosα =
√10/10
d) cosα =
√3/3
Odpowiedź to c). Tylko nie wiem jak to policzyć
18 sty 17:46
Artur z miasta Neptuna: 1 ... b) −−− geometryczny ... q = −1 i a1 = 1
18 sty 17:47
Tragos: sin
2α + cos
2α = 1
18 sty 17:48
Artur z miasta Neptuna: 2.
a − niemożliwe
b − nie bo sin by musiał wynosić wtedy 1
| | sin | |
co do c i d ... korzystasz z "jedynki trygonometrycznej" i faktu, że tg = |
| |
| | cos | |
c) − cos =
√10/10 => sin =
√90/10 = 3
√10/10
sin/cos = 3
18 sty 17:50
Marlena: W 1. faktycznie miało być b) przepraszam, mój błąd
18 sty 17:57
Marlena: Mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć 2. zadanie? Bo nie rozumiem totalnie. Przyprostokątne mają
długość 1 i 3, a przeciwprostokątna √10 ?
Dlaczego cosα = √10/10?
i skąd się wzięło − cos = √10/10 => sin = √90/10 = 3√10/10 ?
18 sty 18:06
18 sty 18:17
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | | √10 | |
długości jak sam napisałeś ... więc tg = |
| = |
| * |
| = |
| | √10 | | √10 | | √10 | |
18 sty 18:20
Marlena: Spokojnie, nie unoś się, nie każdy jest geniuszem

rozumiem do momentu tgα=sinα/cosα
Ale już nie wiem, skąd się wziął tam niżej −cosα
18 sty 18:31