ciagi
eqp: Witam...Mam takie pytanko....czy istnieje jakas prosta metoda, zeby sie nauczyc jak tworzyc
wzor ogolny ciągu, co mozna zauwazyc, zeby ulatwilo tworzenie wzoru ogolnego....bo niektore
sprawiaja troche trudnosci.
18 sty 17:40
-:):
... najprostsza metoda ... to "włączone myślenie" −
18 sty 17:43
Artur z miasta Neptuna: a o jakie ciągi chodzi? poziom liceum/gimnazium ?
18 sty 17:43
eqp: liceum...
18 sty 17:44
eqp: wiem myslenie, ale np na kartkowce nie mam za duzo czasu...

a jutro taka wyczuwam
18 sty 17:45
eqp: normalne ciagi...po prostu wzorogolny, bo rekurencyjny prosciej..
18 sty 17:47
Mania: jeśli chodzi o arytmetyczny, to sprawa jest taka:
podam przykład
3,7,11,15,19...
widzimy różnicę 4 to we wzorze będzie 4n a potem patrzymy jaki jest pierwszy wyraz i to jest
suma pierwszego wyrazu
i już mamy an=3 + 4n
18 sty 17:48
Mania: jeśli chodzi o arytmetyczny, to sprawa jest taka:
podam przykład
3,7,11,15,19...
widzimy różnicę 4 to we wzorze będzie 4n a potem patrzymy jaki jest pierwszy wyraz i to jest
suma pierwszego wyrazu
i już mamy an=3 + 4n
18 sty 17:48
eqp: no dobra, ale dla a1=7...a nie moze byc bo a1=3
18 sty 17:52
Artur z miasta Neptuna: więc wystarczy zrobić a
n = 3+ 4*(n−1)
18 sty 17:54
Artur z miasta Neptuna: dla arytmetycznego zasada jest taka: an = a1 + r*(n−1)
dla ciągu geometrycznego: an = a1*qn−1
18 sty 17:55
eqp: a dla ani takiego i ani takiego?
18 sty 17:57
Artur z miasta Neptuna: dla ani takiego ani takiego to na dobrą sprawę musisz mieć podany wzór rekurencyjny an =....
18 sty 17:59
eqp: no np jak mam wzor rekurencyjny, to da sie z niego jakos ogarnac na ogolny?
18 sty 18:01
Artur z miasta Neptuna: podaj przykład
18 sty 18:04
eqp: an+1 = an + 2n−1
18 sty 18:17