Znajdź odległość
Ania: Znajdź odległość punktu P(7,1,−5) od płaszczyzny H: 2x−y−5z+7=0
18 sty 17:03
Artur z miasta Neptuna: mając wzór płaszczyzny wyznaczasz wektor normalny (N)
tworzysz prostą || do wektora normalnego, która będzie przechodzić przez punkt P.
Wyznaczasz punkt Q będący przecięciem się prostej z płaszczyzną.
obliczasz odległość pomiędzy punktami Q i P.
18 sty 17:09
Ania: Czy zrobiłam to dobrze?
| 2*7−1*1−5*(−5)+7 | | 45 | |
| = |
| |
| √4+1+25 | | √30 | |
18 sty 17:55
AS: Odległość obliczona poprawnie,ale intencją chyba było obliczyć bez
korzystania z gotowego wzoru.
Wektor normalny: w = [2,−1,−5] wzięte z równania płaszczyzny
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez punkt P
x = 7 + 2*t , y = 1 − t , z = −5 − 5*t
Wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t
2*(7 + 2*t) − (1 − t) − 5*(−5 − 5*t) + 7 = 0 => t = −3/2
Wsp.rzutu punktu P na płaszczyznę
xr = 7 + 2*(−3/2) = 4 , yr = 1 − (−3/2) = 5/2 , zr = −5 − 5*(−3/2) = 5/2
Odległość punktów P(7,1,−5) i R(4,5/2,5/2)
d2 = (7 − 4)2 + (1 − 5/2)2 + (−5 − 5/2)2 = 9 + 9/4 + 225/4 = 270/4 = 9*30/4
d = 3*√30/2 − szukana odległość
18 sty 19:03
rafi: wyznacz środek i promień okręgu opisanego równaniem x2+y2−2x−6y+9=0. musze to zrobic na
jutro błagam o pomoc
20 sty 19:49