Wyznacz dziedzinę funkcji
amstaf: Proszę o pomoc.
wyznacz dziedzinę funkcji
a) y={3x}{x2−4} + √x
b) y={3x2+1}{x2+6x+9} − {1}{√2 − {x}
c) y={√3−x{√x−2 + {1}{x2 − 9}
d) y={x √x{√x2+3 + {1}{x2−14x+49}
e) y={1}{x √x+o,5 + {2}{x2−10x+25}
18 sty 16:57
Kejt: czy to są ułamki..?
18 sty 16:58
amstaf: tak
18 sty 17:00
Kejt:
a)
x2−4≠0
(x+2)(x−2)≠0
x≠−2 ∧ x≠2
teraz ten pierwiastek:
x≥0
więc:
D∊<0;+∞) \ {2}
18 sty 17:03
vsdsdvsdv: twovhwvkjwbekvbw
18 sty 17:03
Kejt:
b) x2+6x+9≠0
(x+3)2≠0
x≠−3
a w reszcie się gubię..mógłbyś te ułamki poprawić..?
18 sty 17:06
amstaf: c) y=√3−x / √x−2 + 1/ x2 − 9
18 sty 17:11
amstaf: d) y= x√x / √x2+3 + 1/ x2 − 14x +49
18 sty 17:12
amstaf: e) 1 / √x+o,5 + 2 / x2 − 10x + 25
18 sty 17:13
amstaf: f) y=√4x−0,5/ x2 +2x−3 + √0,5x−4
18 sty 17:14
Kejt: dobra...darujmy sobie to..po prostu przyrównujesz mianownik do zera i wykluczasz z dziedziny te
wartości, które Ci wyjdą..a przy pierwiastku..musi być on większy lub równy zero. potem
wyznaczasz część wspólną..
18 sty 17:17
amstaf: a mógłbyś mi to zrobić?
18 sty 17:20
amstaf: czy mogłabyś.
18 sty 17:20
Kejt: kiedy ja tych ułamków nie widzę..
18 sty 17:20
amstaf: c) y=√3−x (kreska) √x−2 + 1 (kreska) x2 − 9
18 sty 17:22
18 sty 17:22
18 sty 17:25
amstaf: | | x√x | | 1 | |
d) |
| + |
| |
| | √x2+3 | | x2−14x+49 | |
18 sty 17:27
amstaf: | | 1 | | 2 | |
e)y= |
| + |
| |
| | x√x+0,5 | | x2−10x+25 | |
18 sty 17:28
Kejt: no..od razu lepiej..
3−x≥0
x≤3
x−2>0
x>2
x2−9≠0
(x+3)(x−3)≠0
x≠3 ⋀ x≠−3
D∊(2;3)
18 sty 17:29
amstaf: | | √4x−0,5 | |
f) y= |
| + √0,5x−4 |
| | x2+2x−3 | |
18 sty 17:29
Kejt:
d)
x>0
x2+3>0
x2>−3 => x∊lR
x2−10x+25≠0
(x−5)2≠0
x≠5
D∊lR+\{5}
18 sty 17:31
Kejt: ups..d) nieaktualne..pomieszałam dwa przykłady ze sobą
18 sty 17:32
Kejt:
d)
x>0
x2+3>0
x2>−3 => x∊lR
x2−14x+49≠0
(x−7)2≠0
x≠7
D∊lR+\{7}
18 sty 17:35
Kejt:
x≠0
x+0,5>0
x>−0,5
x2−10x+25≠0
(x−5)2≠0
x≠5
D∊(−0,5;+∞)\{0;5}
18 sty 17:39
Kejt:
f)
4x−0,5≥0
4x≥0,5
x
2+2x−3≠0
Δ = 4 +4*3=16
√Δ=4
x≠1 ⋀ x≠−3
0,5x+4≥0
0,5x≥−4
x≥−8
18 sty 17:50