funkcja liniowa. miejsce zerowe
kkkkokko: Miejscem zerowym funkcji f(x)=−32x+b jest liczba −2.
Wyznacz b oraz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukldu wsporzednych,.
jak to zrobic?
18 sty 16:51
Kejt: na początek policz 'b'. tzn. podstaw za 'x' −2 i przyrównaj całość do zera. podaj ile Ci
wyszło.
18 sty 16:54
kkkkokko: −3
18 sty 16:58
kkkkokko: y=−32(−2)+(−3)
y=3−3
y=0
A=(−2,0)
a B ?
18 sty 17:01
Kejt: | | 3 | |
ok. to mamy f(x)=− |
| x−3 |
| | 2 | |
współrzędne punktu przecięcia się tej funkcji z osią OX już mamy, bo to miejsce zerowe: (−2;0)
żeby obliczyć współrzędne punktu przecięcia się tej funkcji z osią OY należy podstawić za 'x' 0
i wyliczyć y (f(x)=y)
18 sty 17:01
kkkkokko: B ma wynosic (0,−3) ale nie wiem jak do tego dojsc
18 sty 17:01
kkkkokko: ok juz wiem. dzieki
18 sty 17:02