wyznaczyć granice
123: Witam.
(n+2)/(3n+1) <−−− jak sie wyznacza granice ciągu?
18 sty 16:24
18 sty 16:26
18 sty 16:27
123: dzieki, a to?
(n2+5n+1)/(n2+3n+2). ?
18 sty 16:42
Artur z miasta Neptuna: a jaka jest procedura Eulera (bo nie pamiętam)

18 sty 16:47
123: lim (1+1n)n=e
lim (1+kn)n=ek
18 sty 16:49
Artur z miasta Neptuna: no to jak niby granice tych ciągów chcesz obliczyć metodą eulera ?
18 sty 16:57
123: no to ile wynosi? nie musi być z tego wzoru
18 sty 16:59
12345: Nie musi byc z tego wzoru , Eulera stosuje sie w roznych wypadkach adekwatnych do zadania , ja
dobrze znam wzory Eulera noi pokusilbym sie o rozwiazanie tym wzorem natomiast nie wiem jakim
bedzie prosciej
18 sty 17:06
123: jakimkolwiek
18 sty 17:08
123:
18 sty 17:08
Artur z miasta Neptuna: | | n2+5n+1 | | n2(1+5/n+1/n2) | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | n2+3n+2 | | n2(1+3/n+2/n2) | | 1 | |
18 sty 17:11
Michał: Ja właśnie na maturze robiłem "granice" tylko nie pamietam dokladnie z którego wzoru , jak mi
sie przypomni to napisze
18 sty 17:12
Eta:
Jeżeli stopnie wyrażeń w liczniku i mianowniku są równe, to granica
jest równa ilorazowi współczynników przy najwyższych potęgach zmiennej
itd .......
18 sty 17:20
123: no właśnie zauważyłem, ale trzeba rozpisywać to czy nie?
18 sty 17:21
Eta:
Jak koniecznie chcesz, to rozpisuj , tak jak podał Ci Artur
wyłączając z licznika i mianownika n z najwyższą potęgą ( wynik będzie taki jak podałam
18 sty 17:24
Artur z miasta Neptuna: trzeba ... procedura (ogólnie przy ilorazie dwóch wielomianów) jest zawsze taka sama −−−
dzielisz przez najwyższą potęgę w mianowniku ... wtedy granica będę:
a) liczba −−− gdy najwyższa potęga jednakowa
b) 0 −−− gdy potęga w liczniku mniejsza niż w mianowniku
c) −/+ ∞ −−− gdy potęga w liczniku większa niż w mianowniku
18 sty 17:24
123: dzieki wielkie
18 sty 17:42
123:
18 sty 19:39