matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciagu.
kuba:
2
n
an=
(n + 1)!
18 sty 16:04
-:):
2
n+1
2
n
2
n+1
−2
n
(n+2)
a
n+1
−a
n
=
−
=
=
(n+2)!
(n+1)!
(n+2)!
2
n
(2−n−2)
2
n
n
=
=−
= ...
?
(n+2)!
(n+2)!
dla n∊N ... wyrażenie to jest ujemne ... więc
?
18 sty 16:22
Artur z miasta Neptuna:
a
(
n+1)
2
n+1
(n+1)!
2
=
*
=
a
n
(n+2)!
2
n
n+2
2
∀
n≥1
<1
n+2
ciąg jest malejący
18 sty 16:23