pomocy
Jarkowski: dany jest trojmian kwadratowy f(x)= 2x2 − ( m+ k +3)x + k . liczby x1, x2 sa miejscami
zerowymi tego trojmianu. wyznacz parametry m i k tak, aby liczby (x1,m,x2) tworzyly ciag
arytmetyczny, a liczby (x1,k,x2) ciag geometryczny, napisz te ciagi
18 sty 15:34
-:):
a)
| | x1+x2 | |
Skoro ciąg arytmetyczny ... to |
| =m ... ⇒ x1+x2=2m
|
| | 2 | |
| | b | | m+k+3 | |
a jednocześnie x1+x2=− |
| = |
|
|
| | a | | 2 | |
4m−m−k−3=0
3m−k−3=0
b)
Skoro ciąg geometryczny.... to x
1x
2=k
2
| | c | | k | |
a jednocześnie x1x2= |
| = |
|
|
| | a | | 2 | |
| k | |
| =k2 ...⇒2k2−k=0 ...⇒... 2k(k−1/2)
|
| 2 | |
k
1=0 m
1=1
... więc wychodzi to samo
Tyle, że k=0 jest sprzeczne bo x
1, 0. x
2 ... nie mogą stanowić ciągu geometrycznego
18 sty 17:36