kombinatoryka
Mamba: Ile jest róznych liczb 3cyfrowych o niepowtarzających sie cyfrach:
a) parzystych
b) podzielnych przez 25
c) wiekszych od 475
d) mniejszych od 347
18 sty 15:30
Artur z miasta Neptuna: a)
− − −
− − 5
8 − 5
8 8 5
8*8*5 = ...
b) podzielna przez 25 to liczba postaci 25, 50, 75 (00 odpada bo cyfry mają się nie
powtarzać(
wybierasz wybierasz
końcówkę końcówkę
25 lub 75 50
− (− −) + − (− −)
− (2) + − (1)
7 (2) + 8 (1)
7*2 + 8*1 = ....
c)
cyfra cyfra setek = 4 cyfra setek = 4
setek cyfra dziesiątek >7 cyfra dziesiątek = 7
>4 cyfra jedności >5
− − − + − − − + − − −
5 − − + 1 − − + 1 − −
5 9 − + 1 2 − + 1 1 −
5 9 8 + 1 2 8 + 1 1 4
5*9*8 + 1*2*8 + 1*1*4 = .......
d) analogicznie do 'c'
18 sty 16:42