Algebra - układ równań, wektor, macierz
Ania: Rozwiązać układ równań, rozwiązanie zapisać w postaci wektorowej.
x
1 − 2x
2 + 3x
3 − x
4 = −2
−2x
1 + 2x
2 − 4x
3 + x
4 = −1
3x
1 − 4x
2 − 3x
3 + 3x
4 = 4
2x
1 − 3x
2 − 2x
3 + 2x
4 = 2
Rozwiązałam to metodą eliminacji Gaussa i moje wyniki to:
x
2 = 2
x
4 ∊ R
Co mam zrobić dalej? Nie wiem o co chodzi z tym zapisaniem w postaci wektorowej.
Proszę o pomoc.
18 sty 15:27
AS: Moje wyniki:
Wyznacznik układu: D = 0
Rozwiązania:
x2 = 2 , x3 = 3 − x1 , x4 = 7 − 2*x1
Co do zapisu wektorowego,nie mam pewności czy poprawnie napisane
{x1 ∊ R)
(x2 = 2)
(x3 = 3 − x1)
(x4 = 7 − 2*x1)
Po lewej i prawej stronie ma być 1 nawias obejmujący całość.
18 sty 16:26
AS: Twoje obliczenia też są poprawne.
18 sty 16:35
Ania: Dzięki
AS ale to chyba nie to

sama już nie wiem o co tu chodzi.
Wcześniej nie chciałam tego robić bo najpierw chciałam to zrozumieć ale w końcu
zajrzałam do odpowiedzi i tu jest napisane coś takiego:
Stosując operacje elementarne na wierszach macierzy rozszerzonej otrzymujemy
[ 1 −2 3 −1 | 2 ] [1 −2 3 −1 | −2 ]
[A|b] = | −2 2 −4 1 | −1 | → [0 1 −8 4 | 6 ]
| 3 −4 −3 3 | 4 | [0 0 −2 1 | 1 ]
[ 2 −3 −2 2 | 2 ] [ 0 0 0 0 | 0 ]
Stąd otrzymujemy wektor (3, 2, 0, 1) jako rozwiązanie szczególne oraz jednowymiarową przestrzeń
rozpiętą przez (−1, 0, 1, 2) jako przestrzeń rozwiązan układu jednorodnego z macierzą A.
Nie rozumiem tego

Mógłby ktoś wyjaśnić skąd powstał ten wektor? Co to jest rozwiązanie szczególne oraz po co ta
przestrzeń rozpięta przez (−1, 0, 1, 2)?
18 sty 17:23
Ania: Krzysiek Ty chyba wiesz o co chodzi z tymi przestrzeniami itp bo widziałam że już
rozwiązywałeś takie zadania. Mógłbyś pomóc?
Jeśli jest ktoś inny kto wie o co chodzi to też proszę o wyjaśnienie.
18 sty 17:52
Krzysiek: ogólnie masz równanie liniowe niejednorodne,
więc aby je rozwiązać, musisz mieć rozwiązanie szczególne równania liniowego niejednorodnego i
rozwiązanie równania liniowego jednorodnego
czyli jeżeli po prawej stronie dasz same jedynki i rozwiążesz układ to otrzymasz (1,0,1,2) −
jest to rozwiązanie równania liniowego jednorodnego
18 sty 18:02
Ania: Niestety nie mogę tego zrozumieć

"więc aby je rozwiązać, musisz mieć rozwiązanie szczególne równania liniowego niejednorodnego i
rozwiązanie równania liniowego jednorodnego"
Nigdy czegoś takiego nie miałam nawet nie wiem co to rozwiązanie szczególne.
po jakiej prawej stronie dać same jedynki? i skąd mam wiedzieć że to mają być jedynki?
jedynie co zauważyłam dzięki temu co napisałeś i nie wiem czy to przypadek czy nie że jak
podstawie za x
4 = 1 to wychodzi mi x
1 = 3, x
2 = 2, x
3 = 0, x
4 = 1 tak jak ten wektor
(3, 2, 0, 1)
18 sty 18:21
Krzysiek: same zera... mój błąd
po prostu rozwiązanie tego układu to rozwiązanie szczególne czyli (3,2,0,1) + rozwiązanie
jednorodne ( w tej macierzy po prawej stronie wpisujesz zera, a po lewej nic się nie zmienia )
i jak to rozwiążesz to otrzymasz (1,0,1,2)
18 sty 18:28
Ania: a mógłbyś pokazać jak to liczyć? bo siedzę próbuje tu dojść do tego co piszesz ale mi nie
wychodzi.
jak wyliczyć to rozwiązanie szczególne a później też rozwiązanie jednorodne?
wstawiłam zera zamiast tego −2, 6, 1 ale nie wiem czy to tu miałam to wstawić.
jedyne do czego potrafię dojść to to co napisałam w pierwszym poście. mam rozwiązanie z
parametrem i nie wiem co dalej.
18 sty 18:56
Krzysiek: rozw. szczególne to właśnie to co wyliczyłaś
a jednorodne to właśnie zamiast −2,6,1,0 wstawiasz same zera
i to samo robisz jak przedtem
i wtedy rozwiązanie to:
X=[3,2,0,1] +s[1,0,1,2]
s∊R
(w tym pierwszym nie ma parametru bo jest to szczególne rozwiązanie (jak wstawisz do równania
za x1 =3 , x2 =2 itd to się zgadza lewa z prawą)
18 sty 19:02
Ania: czyli to rozwiązanie szczególne może być inne? np. x4 = 9 to wektor będzie
wyglądać tak: ( −1, 2, 4, 9 )? tez będzie dobrze?
18 sty 19:11
Krzysiek: wstaw do równania i sprawdź
i teraz zauważyłem błąd (mój )
rozwiązanie jednorodne to:
(−1,0,1,2)
tak naprawdę rozwiązanie układu które podałaś o 17:23
to (7,4,−1,0)+(−1,0,1,2)s
i dla s=1 jest to (6,4,0,2)=(3,2,0,1) (dlatego jest to rozw. szczególne, dobiera się jakieś s )
więc jak chcesz inne rozw. szczególne po prostu wybierasz inne s
18 sty 19:23
Ania: ok to teraz napisze schemat jakbym to rozwiązała i jak coś się nie będzie zgadzać to liczę że
mnie poprawisz

bo mam kilka wątpliwości jeszcze:
1. rozwiązuje ten układ np Gaussem i wyliczam ile wynosi x
1, x
2 x
3 i x
4 czyli
| | 7 − x4 | | x4 − 1 | |
x1 = |
| x2 = 2 x3 = |
| x4 ∊ R |
| | 2 | | 2 | |
aby mieć coś takiego (7, 4, −1, 0) bo to chyba jest inaczej (x
1, x
2, x
3, x
4) musze za x
4
przyjąć 0 (dlaczego właśnie 0?) i jeszcze każdego x razy 2 bo inaczej wychodzi mi (3.5, 2,
później obliczam to równanie jako układ jednorodny czyli wpisuje 0 zamiast −2, 6, 1, 0
| | x4 | | x4 | |
i wychodzi mi x1 = − |
| x2 = 0 x3 = |
| x4 ∊ R |
| | 2 | | 2 | |
i żeby było coś takiego (−1, 0, 1, 2) to muszę za x
4 przyjąć 2 (dlaczego 2?)
i nie wiem teraz skąd to s ale przyjmuje że tak po prostu musi być
18 sty 19:40
Krzysiek: 1)
rozwiązując ten układ ustalasz parametr
niech x
4 =s , s∊R
x
2 =2
| | 7 | | 1 | | 1 | | 1 | |
więc masz (x1 ,x2 ,x3, x4 ) =( |
| ,2,− |
| ,0 )+s( − |
| , 0, |
| ,1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i możesz to pomnożyć przez 2 (nie musisz, ale żeby ładniej wyglądało)
wtedy masz: (7,4,−1,0)+s(−1,0,1,2)
i teraz przyjmując za s=0
masz (7,4,−1,0) (i jest to rozw. szczególne układu, możesz wstawić do tych 4 równań i powinno
się zgadzać, pamiętaj też, że pomnożyłaś równania przez 2)
18 sty 19:48
Ania: Wow

chyba zaczynam rozumieć. A konieczne jest rozwiązywanie tego układu jednorodnego?
Z tego co widzę to w miarę łatwo jest "oddzielić" tą część z
s już po wyliczeniu x
1 x
2
x
3 x
4 z tego pierwszego układu równań.
Żeby zadanie zostało uznane za zrobione do końca np na kolokwium to muszę wybrać jakieś dowolne
s pod koniec zadania czy mogę tylko napisać ze
s ∊ R
18 sty 19:59
Krzysiek: nie musisz rozw. układu jednorodnego (już nie pamiętam dobrze)
zapisując rozwiązanie nie wybierasz konkretnego s, ponieważ jest to zbiór rozwiązań
18 sty 20:04
Ania: Dziękuje za pomoc.

Na razie wydaje mi się że zrozumiałam.
18 sty 20:14