funkcja liniowa
kkkkokko:

rozwiazanie jest takie:
b=−1
x=2
y=0
y=ax+b
0=2a+(−1)
2a=1
a=
12
y=
12x−1
i pytanie:
1. czemu −1 to jest b a nie y
2. czemu te y=0?
moze glupie pyt ale nie bylo mnie na tej lekcji
18 sty 15:13
Aga: Punkt przecięcia prostej z osią oy zawsze jest (0,b). Patrząc na oś y odczytujesz, że b=−1.
Miejsce zerowe odczytujesz z osi ox.
Zaznaczony punkt (2,0) ma x=2, y=0.
18 sty 15:16
kkkkokko: dzieki!
a a ?
18 sty 15:19
kkkkokko:

a jak to rozwiazac?
18 sty 15:31
Aga: Prosta, która przechodzi przez początek układu współrzędnych, czyli przez (0,0) b ma równe 0.
Jej postać y=ax.
Zaznaczony punkt (1,2) ma x=1, y=2.
podstawiając mamy
2=a*1
a=2
Odp. y=2x.
18 sty 15:37
kij: 1,5 jaki to ułamek?
19 sty 20:28