pomocy
Jarkowski: dany jest trojmian kwadratowy f(x)= 2x
2 − ( m+ k +3)x + k . liczby x1, x2 sa miejscami
zerowymi tego trojmianu. wyznacz parametry m i k tak, aby liczby (x
1,m,x
2) tworzyly ciag
arytmetyczny, a liczby (x
1,k,x
2) ciag geometryczny, napisz te ciagi.
Więc tak. korzystałęm z wzorow viete'y. i obliczylem ze mamy pary rozwiazań układu
| ⎧ | m=1 | |
| ⎩ | k=0 | oraz k{m=7/6&k=1/2}
|
Dla m=1 i k=0 ciagi obliczylem proszę o pomoc w drugiej klamrce wychodza mi 2 rozwiazania a
jedno ma byc sprzeczne.