równanie z parametrem
Krystek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 4x+(m−2)*2x+4=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste
18 sty 14:48
Niuans: 22x+(n−2)*2x+4=0
t=2x gdzie t∊R+
t2+(n−2)t+4=0
aby równanie miało dwa różne pierwiastki :
musi być równaniem kwadratowym więc a≠0
i Δ>0
18 sty 15:02
Krystek: dzięki wielkie
18 sty 15:05
Aga: I pierwiastki muszą być dodatnie
18 sty 15:20
Krystek: dlaczego musza być dodatnie?
18 sty 15:27
Aga: napisane jest, t∊R+
Np. równanie 2x=−4 nie ma rozwiązania
18 sty 15:33