matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo zadania 0zmatmy: 1. Opakowanie zawiera 20 bezpieczników, z których 5 jest wadliwych. Wybieramy losowo 3 bezpieczniki. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych bezpieczników co najmniej jeden jest wadliwy. 2. 20% uczniów pewnej szkoły to dziewczęta. Jedna trzecia dziewcząt oraz 10% chłopców zna język niemiecki. Wybieramy losowo jednego ucznia. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń. A− wylosowana osoba zna język niemiecki B−wylosowana osoba jest chłopcem, który nie zna języka niemieckiego Jeśli można, prosiłbym nie o same rozwiązania ale też wytłumaczenie mi powyższych zadań w celu ich zrozumienia...
18 sty 14:48
Mila: Wybieramy 3 bezpieczniki z 20.
nawias
20
nawias
nawias
3
nawias

− na tyle sposobów można wybrać 3 elementy z 20 ( tu nie jest istotna kolejność)

co najmniej jeden wadliwy − to znaczy 1 lub 2 lub 3 . Łatwiej rozważyć przypadek, że żaden nie jest wadliwy.

nawias
15
nawias
nawias
3
nawias

Zatem wybieramy 3 bezpieczniki z 15 dobrych −

Nie chcesz całego rozwiązania, dokończ i pytaj w razie niejasności.
18 sty 15:26
Aga: Zad. 20−−−liczba wszystkich bezpieczników. Losujemy (wybieramy) 3 , kolejność nie odgrywa roli, więc korzystamy z kombinacji.

nawias
20
nawias
nawias
3
nawias

IΩI=

5−−−liczba bezpieczników wadliwych 15− liczba dobrych bezpieczników co najmniej jeden wadliwy tzn 1 wadliwy i 2 dobre lub 2 wadliwe i 1 dobry lub 3 wadliwe i 0 dobrych.. Wadliwe wybieramy z wadliwych, a dobre z dobrych, przy czym, jeśli jest i to wykonujemy mnożenie , a jeśli lub to dodawanie.

nawias
5
nawias
nawias
1
nawias

nawias
15
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

nawias
15
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

nawias
15
nawias
nawias
0
nawias

IAI=
*
+
*
+
*

18 sty 15:30
0zmatmy: Tzn. chciałbym całe tylko źle napisałem prośbe emotka

nawias
15
nawias
nawias
3
nawias
 n! 
Ok czyli teraz
obliczamy ze wzoru

?
  k!(n−k)! 
18 sty 15:37
Aga: Tak.
18 sty 15:37
0zmatmy:

nawias
15
nawias
nawias
3
nawias

A czy wynik można zostawić w postaci (
) czy trzeba jeszcze to wyliczyć ? Dzięki bardzo

za pomoc
18 sty 15:44
Aga: Trzeba wyliczyć.
18 sty 15:53
0zmatmy: Wyszło mi że prawdopodobieństwo wynosi 455, wg wzoru. A co z zadaniem 2? Ω=100% 210 − dziewczęta 20% 810 − chłopcy 80% Nie wiem co z tym dalej zrobić...
18 sty 16:12