18 sty 14:21
Artur z miasta Neptuna: te wszystkie?
zrób przynajmniej by kartka była pionowo, bym głowy przechylać nie musiał
18 sty 14:23
nike: ok juz zaraz wrzucam
18 sty 14:30
18 sty 14:36
Kejti: Arturze, chciałbyś się może podzielić tymi zadaniami?
18 sty 14:43
Artur z miasta Neptuna: a róbcie towarzyszu ... mi się odechciało patrząc na to
18 sty 14:44
Kejti: spasiba

na zwolnieniu siedzę to przynajmniej będę miała coś do roboty.
18 sty 14:45
nike: 
ja narazie rozwiazalem 5 przykldow mysle ze dobrze ale przyznam szczerze nie przepadam za
matma

takze Kejti bede ci bardzo wdzieczny za pomoc
18 sty 14:50
Kejt:
80.
a) x2+25<0
x2<−25
x ∉ lR
b) 4>−x2 /*(−1)
−4<x2
x ∊ lR
c) 0<x2
x ∊ lR
18 sty 14:54
nike: a tak dla przypomnienia x ∊ lR i x ∉ lR to znaczylo ze x nalezy i nie nalezy do

bo dosyc
dawno temu mialem nierownosci
18 sty 15:02
Kejt:
81.
a) x
2+2x≥3
x
2+2x−3≥0
Δ = 4 + 3 * 4 = 16
√Δ = 4
x ∊ (−
∞;−3>u<1;+
∞)
b) 1≥x
2−2x
x
2−2x−1?0
Δ = 8
√Δ=2
√2
x
1=1−
√2
x
2=1+
√2
x ∊<1−
√2;1+
√2>
c) 1>x−x
2
−x
2+x−1<0
Δ=1−4=−3
x ∊ lR
jak nie będzie Ci się coś zgadzało to krzycz..
18 sty 15:12
Kejt: poprawka: x2−2x−1≤0
coś mi kodowanie szwankuje..
18 sty 15:13
Kejt: lR − zbiór liczb rzeczywistych
18 sty 15:14
nike: 81 a mam dobrze

czyli mam to rozumieć tak x ∊ lR x nalezy do zbioru liczb rzeczywistych a
tutaj że nie nalezy x ∉ lR

?
18 sty 15:19
Kejt: tak.
18 sty 15:21
Kejt:
82.
x
2−20x+100>0
(x−10)
2>0
x−10=0
x=10
x∊ lR\{10}
b) x
2+0,25≤x
x
2−x+0,25≤0
(x−0,5)
2≤0
x−0,5=0
x=0,5
c) (2010x−1)
2<0
x ∉ lR
18 sty 15:26
nike: 82 a i b dobrze mam

nie jest ze mna tak zle
18 sty 15:30
Kejt:
83.
a) (2−x)(x+3)>0
2−x=0 v x+3=0
x=2 v x=−3
x∊ (−3;2)
b) (2x−9)(2+5x)>0
2x−9=0 v 2+5x=0
2x=9 v 5x=−2
x=4,5 v x=−0,4
x∊ (−
∞.;−0,4)u(4,5;+
∞)
| | 2 | | 3 | |
c) (0,8x− |
| )( |
| −1,8x)≥0 |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 3 | |
0,8x− |
| =0 v |
| −1,8x=0 |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 10 | | 3 | | 5 | |
x= |
| * |
| v x= |
| * |
| |
| | 3 | | 8 | | 2 | | 9 | |
coś chyba jest nie tak..?
18 sty 15:51
nike: 83 zgadza się całkowicie
18 sty 15:55
Kejt: to może teraz zamiana? Ty wrzucisz swoje rozwiązania, a ja je sprawdzę..
18 sty 15:56
nike: hehe

88 na pewno nie ogarnę już to wiem

a po za tym fajnie jest zobaczyć zadanie
rozwiazane dobrze przez kogoś kto się na tym zna i wiedzieć że ma się to dobrze
18 sty 15:59
Kejt: sęk w tym, że mi się już odechciewa to pisać..88 mogę jeszcze wrzucić..
18 sty 16:00
nike: ok

tzn wiesz nie potrzebuje to już na teraz .... pozniej jak bd zrobione nic sie nie stanie

zrobmy moze tak wrzuc 88 jeszcze 4,5,6,7 sprobuje sam zrobic i tutaj wrzucic sprawdzisz a jak
nie dam rady to napisze

ok ? Teraz mam już przykłady więc powinno lekko pojsc
18 sty 16:04
Kejt:
88.
a) x2∊(0;1)
x∊(−1;1)
b) (x+1)2∊<0;1>
x∊<−1;0>
c) x2+1∊ <0;1>
x=0
18 sty 16:05
nike: 84 przykład a x=10 i x =6 ?
18 sty 16:09
Kejt: miejsca zerowe? jeśli tak..to jest źle. x∉R
18 sty 16:12
nike: drugi przykład liczony przez delte i wychodzi −12 czyli brak rozwiazan ? a ten przykład a tak
rozwiazalem
(2−x) (2+x) > 0
2−x = 8
− x = 10 / *(−1)
x = − 10
2+x=8
x=6
18 sty 16:16
nike: nie ma co rozwiaze jak mysle

wrzuce fotke kartki i przejrzysz
18 sty 16:18
Kejt: matko jedyna..jakie herezje
18 sty 16:18
nike: hehe

jak pisałem geniusz ze mnie z maty to nie jest
18 sty 16:23
nike: hehe czuje że głupoty same napisałem a nie rozwiazałem to

xD jak możesz wieczorem jeszcze
1−2 zadania rozwiazac bylbym wdzieczny gdyż te zadania sa dla mnie wazne
18 sty 16:52