Sprawdź czy
Kasia: Czyt mogę jeszcze prosić o jedno zadanie?
Sprawdź czy. ⌊x+y⌋ = ⌊x⌋+ ⌊y⌋ dla x,y ∊ Z ∪ {x,y≥0 | (x−⌊x⌋) + (y−⌊x⌋)<1}
18 sty 13:40
Artur z miasta Neptuna: tam na końcu jest (y − ⌊x⌋)

a nie ⌊y⌋
18 sty 13:43
Kasia: no właśnie ( y − ⌊x⌋
18 sty 13:50
Kasia: (y − ⌊x⌋)<1.
18 sty 13:51
Kasia: (y − ⌊x⌋)<1.
18 sty 13:59
Artur z miasta Neptuna: no to jest to bez sensu ... przykład:
x = 100.5
y = 1.6
(x,y) spełnia warunki bo (100.5 − 100 + 1.6 − 100 <1)
a ⌊x+y⌋ = ⌊102.1⌋ = 102 ≠ 101 = ⌊100.5⌋+ ⌊1.6⌋ = ⌊x⌋+ ⌊y⌋
18 sty 14:08
Artur z miasta Neptuna: więc to jest nieprawda ... i masz podany kontrprzykład dla tego 'tw.'.
18 sty 14:08
Kasia: Dzięki serdeczne. Ułożę to sobie jeszcze, żeby to rozpisać aby mi zaliczył to zadanie.
18 sty 14:26
Kasia: Dzięki serdeczne. Ułożę to sobie jeszcze, żeby to rozpisać aby mi zaliczył to zadanie.
18 sty 14:26