oblicz
zosiaa20: | | 2 | |
Narysuj wykres funkcji: y= |
| |
| | X+1 | |
18 sty 13:20
18 sty 13:22
zosiaa20: | | 2 | |
PRZEPRASZAM ŹLE NAPISAŁAM POWINNO BYĆ : y= |
| −2 |
| | x+1 | |
18 sty 13:23
18 sty 13:25
zosiaa20: Tylko co z tego że to mam już zrobione jak ja chcę wiedzieć jak to wyliczyć
18 sty 13:26
zosiaa20: pomoże mi ktos?
18 sty 13:28
Kejti: policz sobie punkty..zaznacz i połącz..
18 sty 13:29
zosiaa20: to jak umiesz to policz i sobie połącz
18 sty 13:30
Kejti: tylko, że to nie moje zadanie..to raz..a dwa..myślisz, że jak będziesz bezczelna to ktoś inny
pomoże Ci to zrobić? napisałam Ci jak..jak nadal nie wiesz o co chodzi to wystarczy zapytać,
zamiast rzucać niepotrzebne komentarze.
18 sty 13:33
Artur z miasta Neptuna: | | 1 | | 2 | |
rysujesz |
| następnie |
| |
| | x | | x | |
tteraz przesuwasz go o wektor [−1,−2] i masz gotowy wykres
18 sty 13:35
zosiaa20: po pierwsze nie jestem bezczelna tylko sie spytałam czy ktoś mi pomoże a ty mi piszesz ze mam
sobie policzyć punkty zaznaczyc i polączyć A po drugie gdybym wiedziała jak policzyć te punkty
to bym tutaj nie pisała
18 sty 13:35
zosiaa20: | | 1 | | 2 | |
a jak mam narysować te |
| i |
| |
| | x | | X | |
18 sty 13:37
Kejti: a ja jestem medium i umiem czytać w myślach, wybacz, że wcześniej nie domyśliłam się o co Ci
chodzi.
18 sty 13:37
Kejti: podstawiasz za 'x' dowolną liczbę, powiedzmy '1'.:
y=1−2
y=−1
i masz już punkt: (1;−1)
jasne?
18 sty 13:39
zosiaa20: już rozumiem

my zawsze robimy to w takiej tabelce
18 sty 13:40
zosiaa20: czyli zawsze mogę dobrać sobie dowolne liczby? obojętnie jaki mam wykres funkcji?
18 sty 13:41
18 sty 13:41
Kejti: tak..oczywiście należące do dziedziny. w tym wypadku nie możesz −1, bo w mianowniku wyjdzie Ci
0.
18 sty 13:42
zosiaa20: | | 1 | |
bo ja mam to tak rozwiążane : ze |
| mam podstawione liczby −2,−1,1 i 2 |
| | x | |
18 sty 13:45
zosiaa20: i to obliczam
18 sty 13:45
Kejti: | | 1 | |
no jak liczysz |
| to nie możesz tylko zera podstawić..coś jeszcze się nie zgadza? |
| | x | |
18 sty 13:46
zosiaa20: nie już wszystko ok

...tylko chciałam jeszcze żebs mi wytłumaczyla jak się oblicza te punkty
to co wyżej pisałas
18 sty 13:49
Kejti: no i wystarczyło zapytać..
18 sty 13:50
zosiaa20: wytłumaczysz?
18 sty 13:51
Kejti: aa..powiedziałaś "już wszystko ok" myślałam, że wystarczy...czego dokładnie nie wiesz?
18 sty 13:53
zosiaa20: chciałam żebyś mi przypomniała tylko jak obliczyć te punkty co sobie liczby dobieram i
podkładam pod ten wzór
18 sty 13:54
zosiaa20: czy to się mnoży czy co?
18 sty 13:55
Kejti: po prostu wybierasz sobie liczbę(najlepiej taką żeby się ładnie liczyło) i podstawiasz pod 'x'
i liczysz 'y'..i masz współrzędne jednego punktu przez który przechodzi ta funkcja..nie bardzo
rozumiem o co Ci chodzi.
18 sty 13:56
Kejti: powiedzmy teraz 2:
18 sty 13:58
zosiaa20: ok już rozumiem

dzięki
18 sty 13:58
czarna: 4−x∧2
18 sty 15:09
czarna: mógłby mi ktoś powiedzieć jak znalezc ekstrema tej funkcji
18 sty 15:10